Čtyři hory, čtyři chaty a čtyři kulinářské požitky poznáte při speciální lyžařsko – kulinářské akci v rakouském Schladming – Dachsteinu. Proslulé lyžařské středisko je pověstné nejen parádními terény a skvělým servisem, ale i znamenitou kuchyní. Proto se místní rozhodli spojit dvě příjemné věci dohromady a vymysleli lyžařský den pro gurmány. S lyžařským instruktorem tak projedete nejlepší sjezdovky a ochutnáte štýrské speciality.
Pokud si ráno na Reiteralm (1860 metrů) přivstanete a budete mít štěstí, uvidíte v akci rakouský národní tým včetně Marcela Hirschera. Sedminásobný mistr světa a olympijský vítěz začíná trénovat kolem sedmé na vyhrazené sjezdovce, která se později otevírá i pro veřejnost.
Vy však vyjedete první lanovkou na vrchol, aby jste po dokonalém manšestru sklouzli na Schnepf’n Alm, kde si vychutnáte velkolepou snídani. Buď na slunečné terase, nebo uvnitř restaurace s velikánskými okny, jež vám poskytnou kouzelný výhled na Dachstein. Posíleni alpskými dobrotami pak budete mít sílu na sjezd s měřením rychlosti na trati GUL-Schuss (sjezdovka číslo 2) nebo na paralelní slalom (start u lanovky Silver Jet) na sjezdovce Haseck.
Na svaly dolních končetin vám také pořádně zahraje Černý kvartet, čtyři černé sjezdovky se sklonem až osmdesát procent. Pokud si na ně netroufáte, absolvujete mírnější trasy dle vaší výkonnosti.
Po ostrém startu se vydáte na druhý vrchol, na 1850 metrů vysoký Hochwurzen, kde to od rána do večera žije sportovními aktivitami. Horu v severní části Schladmingských Taur milují lyžaři, sáňkaři, vyznavači skialpových túr, zimního walkingu a fatbiků (sněžných kol). Na rozdíl od Reiteralmu si tady trochu oddychnete. Sjezdovky mají strmější pouze vrcholové partie. Směrem do údolí se postupně vyhlazují a na úpatí se mění na prostorné cvičné louky.
Vypilujete zde tedy svoji techniku a pak si zajedete na chatu Hochwurzen Alm. V autentickém prostředí vás osvěží nápoj vybraný z pestrého nápojového lístku. Pro zahřátí je populární ostrý Jagatea (čaj s ovocným šnapsem) a pro osvěžení Skiwasser, domácí malinová šťáva s horskou vodou.
Další „nášup“ dostanete na Hochwurzenu v podobě nočního lyžování. Každý den kromě neděle se od 19.00 do 22.30 hodin rozsvítí na sjezdovce číslo 33 oranžová světla, aby milovníkům rychlých skluznic prodloužila pobyt na zasněženém svahu.
Hora šampionů
Schladmingská houpačka, jež spojuje sto dvacet tři kilometrů sjezdovek vás potom „vystřelí“ na Planai (1906 metrů), kde v roce 1982 a 2013 probíhalo mistrovství světa v alpském lyžování. Každý rok se zde také setkávají nejlepší lyžaři Světového poháru, jež při slavném nočním slalomu měří své síly. Svým hvězdám přijíždí fandit kolem padesáti tisíc diváků, kteří vytváří fantastickou atmosféru.
Není tedy divu, že na Planai naleznete skvěle vybudovanou infrastrukturu. Tu doprovází rovněž zábavné bonusy. Například šest set metrů dlouhá „hudební sjezdovka“ (číslo 2), kde si ke své jízdě vyberete z juboxu oblíbenou písničku. Díky prvotřídním bílým svahům spálíte kalorie na Planai velmi rychle a s kručícím žaludkem rádi zaplujete do chaty Schaf Alm. Kolem ní od jara do podzimu pobíhají na pastvinách ovce, a tak vás nepřekvapí, že číšník přinese na talíři „Ennstal lamb“, šťavnatá jehněčí žebírka doplněná sklenkou červeného vína.
Hruškové après-ski
Jakmile vyjedete na poslední horu Hauser Kaibling (2015 metrů), budete na ni chtít zůstat alespoň pár desítek minut. Hned u lanovky totiž můžete usednout do „obýváku pod širým nebem“. Barevná lehátka jsou rozmístěna do tři sta šedesáti stupňů a nabídnout vám pohodlný odpočinek s výhledem na údolí Ennstal. Často za mohutného přívalu slunečních paprsků.
Nicméně by bylo škoda zůstat na jednom místě, protože Hauser Kaibling obdržel v roce 2010 a 2013 titul “Nejlepší lyžařská oblast Evropy”. Areál boduje špičkovými, sportovními sjezdovkami, tratěmi s terénními hupy a carvingovými sjezdy do údolí. Své o tom ví bývalý rakouský slalomář Thomas Sykora. Vítěz Světového poháru a spolukomentátor lyžařských závodů pro televizi ORF sem stále jezdí lyžovat a zároveň je ambasadorem Hauser Kaiblingu.
Úderem sedmnácté hodiny pak svoji celodenní lyžařskou hitparádu ukončíte v restauraci AlmArenA u dolní stanice lanovky, kde svoje výkony oslavíte pivem Waldbier. Nejprve si ale budete myslet, že se servírka spletla a donesla vám šampaňské. Nápoj dostanete ve velké lahvi, která je uložená do kyblíčku s ledem. Teprve po nalití do velké sklenice poznáte, že jde o pěnivý mok specifického charakteru s výtažky z květů a listů hrušky. Pivo má nasládlou chuť a mísí se v něm aroma nugátu, lesního ovoce, whisky a vanilky.
Užitečné informace
- Na labužnické lyžování se přihlásíte v turistické kanceláři ve Schladmingu nebo v informačních centrech, jež jsou rozseta po celé oblasti.
- Příjemné ubytování s borovicovou, levandulovou a infračervenou saunou naleznete v Reiters Wohlfühlhotel v Haus im Ennstalu. Z hotelu dojdete za pouhé tři minuty k dolní stanici lanovky na Hauser Kaubling.
- S autem pohodlně zaparkujete vedle dolní stanice lanovky Planet Planai, kde je k dispozici zhruba tisíc míst na parkování.
Text: Pavla Apostolaki