Tyrolsko, oblast v samém srdci Alp, je jedinečné nejen svojí historií, přírodními scenériemi, tradicemi, ale i typickou kuchyní. K dobrému jídlu patří zcela neodmyslitelně i dobrý nápoj, což v tomto regionu znamená ochutnat typický tyrolský šnaps.
V celém Tyrolsku je na 4000 palíren a více jak polovina z nich má právo na výrobu pálenky již z dob císařovny Marie Terezie. Pálení šnapsu je dnes již tradičním uměním, které se (spolu s vědomostmi a zkušenostmi) předává z generace na generaci.
Na tento čistý ovocný destilát se používají pečlivě vybrané, sluncem vybarvené plody z tyrolských sadů. Ročně se takto ve velkých měděných kotlích zpracuje až 5 miliónů kilogramů ovoce na různé ovocné pálenky.
Od roku 2014 se můžete vydat na naučnou stezku tyrolského šnapsu a získat tak detailní informace o historii i výrobě tohoto ušlechtilého moku. Dozvíte se například, že se tyrolské pálenky zásadně nefiltrují, čímž si zachovají důležitou ovocnou složku a díky tomu i jasnou, ovocnou a čistou chuť.
Za malý poplatek je možné pálenky ochutnat a přesvědčit se o jejich jedinečné chuti. Začátek naučné stezky tyrolského šnapsu tvoří 41 partnerských firem v tyrolském údolí Inntal a jeho bočních údolích, a celá stezka pak pokračuje ve východním Tyrolsku. Získáte tak jedinečný vhled do umění pálení.
Text: Markéta Buršíková