Rakušané jsou pověstní tím, že svým hostům neustále zpříjemňují pobyt, což se týká také golfistů. Proto vytvořili největší golfový okruh v Evropě. Propojuje čtyřicet hřišť v Tyrolsku a Salcbursku umístěných v nádherné alpské přírodě.
Salcburk vám tak skvěle poslouží jako výchozí bod, z něhož za několik minut dojedete autem na golfová hřiště v Eugendorfu, Gut Altentannu nebo Klessheimu. Právě toto devíti jamkové hřiště založené v roce 1955 je bezvadným příkladem jedné z nejlepších hracích ploch v Rakousku. Ferveje lemované zelení, stromy a zajímavé bunkry se slučují v idylické parkové krajině s impozantním výhledem na hory.
Komplex označovaný jako “perla” rakouské golfové scény nabízí kurzy s moderními metodami výuky a velmi klidné prostředí. Panuje zde soukromá a rodinná atmosféra, kterou členové a hosté klubu velmi oceňují.
Jedna karta, mnoho výhod
Společně s ostatními hřišti a golfovými hotely je GCC Salzburg-Klessheim zapojen do programu Golf Alpin, do něhož se zaregistrujete zakoupením karty Golf Alpin Card. Seženete ji ve všech partnerských golfových klubech a hotelech okruhu Golf Alpin. Personál vám pak pomůže s rezervací hracího času prostřednictvím systému Tee Time a poradí, které hřiště nejlépe vyhovuje vašim preferencím a sportovním požadavkům.
S využitím Golf Alpin Card platící každý den v týdnu (včetně svátků) odehrajete tři až pět kol za jednotnou cenu. Dokonce i tehdy, když se rozhodnete změnit hřiště.
Pokud v rámci pobytu neodehrajete všechna předplacená kola, kartu použijete v následující sezóně nebo si díky ní zahrajete cestou domů na některém z mnoha dalších hřišť nacházejících se v okruhu dvě stě kilometrů. Kartu také využijete pro tréninky s kvalifikovanými trenéry a pro výhodnější ubytování v golfových hotelech.
Nezáleží na tom, zda jste s golfem právě začali nebo se pravidelně dostáváte pod pary jako profesionálové. Golfová hřiště okruhu Golf Alpin přinášejí výzvu všem hráčům. Jsou známa svou pestrostí, univerzálností alpských terénů a skvělou údržbou.
Večeře s Kouzelnou flétnou
Až se po sportování vrátíte zpět do Salcburku, nenechte si ujít úžasný gastronomický zážitek v klášteře sv. Petra. V jeho areálu vybudovali mniši klášterní sklep, kde vznikl v roce 803 nejstarší restaurant v Evropě. Podnik, jež svou návštěvou poctil módní návrhář Karl Lagerfeld nebo švédská princezna Madeleine vám poskytne nezapomenutelný zážitek – kulinární koncert s hudbou Wolfganga Amadea Mozarta. V barokní hale hraje pětičlenný orchestr géniova díla a pěvci zpívají árie z jeho oper. Všichni umělci jsou oblečeni v dobových kostýmech a pyšní se titulem získaným na místní hudební univerzitě – na Mozarteu.
Operní kusy jsou prokládány přestávkami, během nichž číšníci servírují jednotlivé chody večeře. Veškeré menu kuchaři připravili z receptů pocházejících z osmnáctého století a máte tak šanci ochutnat pokrmy, které jedl i samotný Mozart. Například citronovo-kuřecí polévku s rozmarýnovými knedlíčky, prsíčka z kapouna se šalvějovo-lanýžovou omáčkou nebo mražený krém z lesního medu.
Potěšení pro fanoušky červeného býka
Milovníci rychlých strojů pak najdou své potěšení v Hangáru 7 v těsné blízkosti salcburského letiště. Prosklená stavba slouží jako muzeum, jež má podobu leteckého křídla. Budovu si nechal postavit pro svoji soukromou sbírku miliardář Dietrich Mateschitz, majitel automobilové stáje Red Bull. Exponáty tvoří bojové letouny, helikoptéry, stíhačky, a také „Air Force One” bývalého jugoslávského prezidenta Tita. Samozřejmě nechybí ani závodní vozy, se kterými firma válí na Velké ceně Formule 1. „Torro Rosso“ si tak prohlédnete z bezprostřední blízkosti a nahlédnete i do kokpitu.
Podnikatel, který uvedl na trh nápoj Red Bull, patří mezi milovníky dobrého jídla. V Hangáru 7 tak naleznete vyhlášenou restauraci, kavárnu a bary. Zejména v jednom z nich se vám může zatočit hlava. A nejenom z pití drinků. „Threesixty“ visí ve středu budovy přímo pod střechou a prosklená podlaha umožňuje pohled z výšky na celý prostor. O něco níž, v prvním patře pak leží restaurace Ikarus, kde se na rezervaci stolu obvykle čeká dva měsíce.
Chuťové buňky celebrit (například Naomi Campbell) sem létají uspokojit kuchařské špičky z celého světa. V restauraci se šéfkuchaři střídají každý měsíc a své kulinářské umění zde rovněž předvedl Gérard Depardieu.
Text: Pavla Apostolaki