Na světě existují místa, která pohladí vaši duši a v mysli zanechají nádherné vzpomínky. Jedním z nich je jezero Idro, ležící přímo na hranicích provincií Brescia a Trentino.
Jako mohutná modrá kapka se překrásné a ne příliš známé jezero Idro zakusuje do mohutných skal. V jeho průzračné vodě se osvěžíte od června do září, na písčitých plážích polenošíte s celou rodinou nebo hodíte udici na štiky, okouny, úhoře a oukleje. Bylo by však škoda zůstat na jednom místě po celý den, když pěšky či na kole můžete prozkoumat okolí poblíž obce Baitoni. Hned v severní části jezera narazíte na vzácnou lokalitu – přírodní rezervaci “Lago d’Idro”.
Prorůstá jí bujná zeleň s nezvyklými kombinacemi stromů rostoucích dohromady (například jasan s třešní a s břečťanem). Rákosové porosty vám poskytnou romantické výhledy a početné rostliny ukážou bohatství místní flóry. Po dřevěných chodnících pak projdete kolem břehů, kde hnízdí spousta vodních a stěhovavých ptáků (kachny, potápky, lysky, rackové, chřástalové, bukáčci, volavky, ledňáčci a slavíci). Pro jejich pozorování najdete speciální stanoviště a rozhodně si sebou vezměte dalekohled.
Sto dvacet dva metrů hluboké jezero milují také příznivci vodních sportů. Zatímco ráno je klidná hladina ideální pro veslování a kanoistiku, odpoledne ji začne bičovat stálý vítr zvaný Ander. Duje z jihu na sever a má příznivý kurs pro windsurfingy, plachetnice a kitesurfingy.
Nicméně i milovníci historie si přijdou v této oblasti na své. Na skalnatém ostrohu nad vodou se tyčí hrad Castello di San Giovanni. Od kempu Miralago vám bude stačit pouhých dvacet minut, aby jste dobyli středověké sídlo, z něhož uvidíte krajinu plnou zelených lesů.
Pokud vám při sportovních výkonech vyhládne, navštivte trattorie nebo typické restauranty kolem jedenáct kilometrů dlouhého jezera. Nabídnou vám skvělé regionální speciality – těstoviny “malfatti” se zvěřinovou omáčkou, špíz “spiedo bresciano” nebo smaženého okouna.
Za delikatesou starých Římanů
Až se nabažíte radovánek kolem ledovcového jezera, vydejte se po cyklistické stezce do blízkého Stora. „Hlavní město“ polenty vás nadchne úzkými uličkami a starobylými domy s dřevěnými balkonky a pavlačemi. Každý rok na podzim se zde také koná slavný Polentový festival (letos proběhne od 29. do 30. září). Kuchařské týmy v historických kostýmech vaří šest druhů polenty a soutěží o nejlepší z nich. A pokud si typický pokrm v provincii Trentino zamilujete, domů rozhodně nemusíte odjet s prázdnou.
V obchodě zemědělského družstva Cooperativa Agricola AGRI 90 ve Storu (ulice Via del Sorino 60) naleznete bezlepkovou kukuřičnou mouku na polentu, polentové plátky na grilování, vynikající sušenky či racionální chlebíčky z kukuřičné mouky.
Celý výlet lze od černa do září absolvovat také na elektrickém kole. Půjčovny najdete v Idrolandu a v kempu Miralago v Baitoni, servis a dobíjecí stanici ve Storu. Plně nabitá baterie vám vydrží na vzdálenost čtyřiceti až sedmdesáti kilometrů, podle toho, jaký stupeň asistence zvolíte.
Text: Pavla Apostolaki