Drivery – nejdelší, ale také nejzrádnější hůl v bagu

Drivery – nejdelší, ale také nejzrádnější hůl v bagu

Na dlouhých jamkách tuhle hůl nahradíte jen těžko. Aspoň pokud chcete uhrát slušný výsledek. Současně je to ale také hůl, která dává největší prostor pro chybu. A vzhledem ke vzdálenosti je to obvykle chyba velká. Výběru driveru je proto nutné věnovat pozornost. Nakonec je to nejspíše nejdražší hůl, kterou si do bagu pořídíte. Současná nabídka je naštěstí dost široká. Co ale platí vždycky, a u driveru dvojnásobně, vybírejte hůl podle své hry a svých schopností. Protože ani ten nejlepší driver na světě za vás dobrou ránu nezahraje.

Není až taková náhoda, že mnoho začínajících golfistů v bagu driver vůbec nenosí. Tedy, přesněji řečeno, obvykle na úplných začátcích máme pocit, že nás tahle dlouhá hůl zachrání a pomůže nám snížit čísla. Jenže jak se naše golfové dovednosti zvyšují, uvědomíme si, že je to spíše naopak a snaha o dlouhou ránu je nejspolehlivější zkratkou k chybě. Takový mírně pokročilý golfista pak raději sáhne po dřevu nebo dlouhém železe. On ten rozdíl v metrech totiž nakonec není tak velký, zato ztracené míče rychle přidávají trestné rány.

Samozřejmě, u pokročilejších hráčů je to jinak, a jakmile začne handicap klesat, bez driveru se dá jen těžko obejít. I tady je ale dobré být sám k sobě upřímný a – ideálně po poradě s odborníkem v prodejně – pořídit driver, který dokážete co nejlépe využít. Při nekonzistentním švihu je ideální nějaký, který menší nebo i větší nepřesnost promine, naopak postupně budete přicházet na to, jaký vám vyhovuje schaft, váha hlavy a spousta dalších věcí. Teprve pak je na čase opravdu řešit délku ran. Počítejte s tím, že drivery jsou pro většinu výrobců jakousi výkladní skříní. Právě jimi se vás snaží zaujmout a sáhodlouhý seznam vychytávek a vylepšení je tu právě proto. Ne vždy ale musí jít o něco, co skutečně využijete. A pamatujte, jen díky novému driveru nikdy lepší golfista nebudete.

Drivery pro vysoký handicap

Špatně trefená drive vám může jamku zcela zkazit hned na začátku. I proto bývá pro začátečníky či golfisty s vyšším handicapem cesta na odpaliště obvykle dost stresující. Víte, že potřebujete zahrát, když ne dobře, tak alespoň nikoli špatně. A samozřejmě toužíte být od svého odpaliště co nejdále. Jenže čím vyšší chtějí, tím větší jistota chyby. Úplně na začátku je lepší nechat driver v bagu, později potřebujete hůl, která vás podpoří. Právě drivery jsou hole nejcitlivější na trefení tak zvaného sweet-spotu, tedy středu úderové plochy.

Požadavky na drivery pro začínající golfisty jsou hodně odlišné od těch pro hráče s nízkým handicapem. Důležitým faktorem je schopnost promíjet, především promíjet netrefení středem hole. Současně by měl ale driver pro vyšší handicapy poskytovat stabilitu a vyšší kontrolu míče. Hodně důležitým parametrem je tak zvaný MOI (moment of inertia), česky asi něco jako moment setrvačnosti. Znamená to odolnost hole proti kroucení, které vzniká při trefení míče mimo střed úderové plochy. Díky tomu může letět míč přímějším směrem, i když netrefíte úplně ideálně.

TaylorMade Qi10 Max

V současné době je pravděpodobně tím nejvíce promíjejícím driverem model Qi10 Max od značky TaylorMade. Tenhle driver se pyšní hodnotou MOI 10K. Při úderu mimo střed, kdy by se hlava běžného driveru začala vytáčet na jednu či druhou stranu, zůstává Qi10 Max velmi stabilní. Jasně, neopraví za vás úplně všechno, ale zvládne i mírně vyšší nepřesnost. Jeho velkou výhodou je, že schopnost promíjet chyby se v jeho případě příliš neodráží na délce či rychlosti míče. To je totiž obvyklá daň u začátečnických driverů. To vše se podařilo i při mírném snížení loftu.

Celkově je tak TaylorMade Qi10 Max holí, která dovolí hráčům pomalu růst. I když váš handicap bude postupně klesat, tahle hůl bude pořád dobrým společníkem. Ostatně, objevila se dokonce i na PGA Tour v rukách Collina Moricawy. I když tady šlo spíše o to, udělat mu trochu reklamu.

V každém případě, díky slušné délce a poměrně vysokém spinu, který dokáže míči udělit, bude tenhle driver skvěle vyhovovat i hráčům blížícím se ke středním handicapům.

Cena: 12 300 Kč

Callaway Paradym Smoke Ai Max D

Zřejmě nejvíce odpouštějící driver, jaký kdy společnost Callaway vyrobila, je Max D a patří do řady Paradym Smoke Ai. Jak název napovídá, výrobce tvrdí, že při návrhu líce hole byla využita umělá inteligence, tedy přesněji AI. Ta měla analyzovat švihy tisíců golfistů, včetně pozice líce hole těsně před trefením míče. Na základě těchto dat byla pak celá hlava hole konstruována s cílem co nejlepší ovladatelnosti, MOI tady dosahuje skutečně výjimečných parametrů. Pro začátečníka je to skvěle konstruovaná hůl, se kterou je odpal subjektivně o něco jednodušší. Míček rychle nabere výšku i rychlost, byť spin je tady o něco nižší.

Při nákupu si můžete zvolit ze tří úrovní loftů – 9°, 10.5° a 12°, k dispozici je také několik schaftů. Samozřejmostí je pak levoruká varianta. Pro začínající golfisty bude mít Paradym Smoke Ai Max D ještě jedno plus – hlava hole působí opravdu masivně, a když ji vytáhnete na odpališti, rozhodně připoutáte pozornost. Celkově je potřeba Callaway pochválit za velmi podařený design jak hlavy, tak celého driveru. A co víc, skvělý je také zvuk, pokud míček trefíte. A dokonce i když ho trefíte mimo střed! Nakonec reklamní slogan k téhle holi říká, že každé místo je sladké.

Cena: 11 500 Kč

Cobra Darkspeed Max Driver

Na rozdíl od konkurentů se značka Cobra při vývoji tohoto driveru nesoustředila pouze na co nejlepší hodnotu MOI. I v tomto případě byla – alespoň podle tvrzení výrobce – při designu líce využita AI. Tentokráte byla ale kromě toho věnována pozornost i celkovému profilu hlavy. Díky tomu má Darkspeed Max Driver údajně až patnáct míst, která se chovají jako sweet-spot. To je údaj, kterému se snad ani nechce věřit. Je ale pravdou, že na první pohled je design hlavy tohoto driveru poměrně specifický. Konstrukce líce hole pak pomáhá míčku nabrat větší rychlost a efektivnější rotaci. Rány jsou tak stabilnější a šance trefit fairway je rozhodně vyšší.

Nakonec Cobra o téhle holi tvrdí, že je to „hledač fairwayí“. To je samozřejmě reklamní slogan, ale v každém případě, pro začátečníky jde o velmi zajímavou hůl. Velmi snadno se ovládá a dokáže prominout relativně hodně. Tradičně velkým plusem značky Cobra je i použití kvalitních materiálů a elegantní černé provedení. Driver vypadá na pohled opravdu sexy.

Cena: 13 500 Kč

Drivery pro hráče se středním handicapem

Vybírat golfový driver pro hráče s handicapem těsně před jednocifernými hodnotami je tak trochu neřešitelný problém. Přitom je to to právě ta kategorie, kam bude spadat obrovské množství hráčů. Protože ruku na srdce, na jednociferné číslo se dostane pouze velmi malé procento všech hráčů. To už vyžaduje podávat stabilně opravdu dobrý výkon. Jenže pak právě nastává problém – hráči se středním handicapem jsou již dostatečně dobří na to, aby od svého driveru potřebovali především délku ran. Obvykle už míří k metráži hráčů s nízkým handicapem. Jenže současně není ještě jejich švih tak úplně dokonalý. Proto se jim jistá míra schopnosti promíjet nepřesnější zasažení míče rozhodně hodí.

Titleist GT3

Řada GT v nabídce značky Titleist nahrazuje velmi populární TSR, která byla mezi zákazníky velmi oblíbená. Model GT3 bude směřovat na ty hráče, jejichž švih je již poměrně stabilní a kteří dokáží konzistentně trefovat co nejblíže středu líce hole, nebo ideálně přímo do sweet-spotu. Původní hlavy řady TSR byly celotitanové, tentokráte ale výrobce sáhl po polymeru. Ten hodně proměnil pocit z hole, driver působí lehčeji. To není u driveru obvyklé, tam chceme mít z hlavy pocit hmoty, ale tady to funguje až překvapivě dobře.

I takto lehká hlava poskytne více než dostatek výkonu a rychlosti, současně nesvádí k „tlačení“. Posunutí těžiště blíže k lící hole dává hráči velmi dobrou kontrolu nad ránou a umožní mu i její snadnější tvarování. Pochválit je nutné i design hlavy, který pokračuje v nejlepších tradicích značky. Hlava je na pohled velmi elegantní, působí naprosto bezešvě. Možná někomu přijde až příliš obyčejná. Ale pokud se přesto přenesete, dostanete opravdu skvělou hůl, která má velký potenciál posunout vaši hru o nějaký ten krůček kupředu. A navíc má opravdu skvělý zvuk.

Cena: 14 990 Kč

Ping G430 10K

Jak už typové označení napovídá, nový driver od značky Ping je tak trochu na opačném pólu než model od Titleistu. Pokud si tenhle driver pořídí pokročilý začátečník, může s ním celkem dobře vystačit poměrně dlouho. I když u hráčů se středním handicapem není již schopnost odpouštět tím nejdůležitějším parametrem, mnohdy ještě nemají tak úplně konzistentní švih. Právě pro takové je asi nejvlídnější model značky Ping, a pravděpodobně i jeden z nejvlídnějších na trhu, dobrou volbou. Ostatně právě označení 10K už prozrazuje mnoho.

Už na první pohled zaujme Ping G430 10K velmi zajímavě tvarovanou hlavou. Ta má nezvykle protáhlý tvar, a aby byl dodržen objem požadovanými pravidly, musela se trochu zúžit. To bude pravděpodobně věc, která může některé hráče odradit. Současně se ale díky tomu podařilo posunout těžiště mírně dozadu a dolů. To přispívá k nižší rotaci míče a tím i k lepší ovladatelnosti. Právě nízký profil může být ale pro některé hráče trochu problém, zejména pokud máte tendenci trefovat míček spíše nahoře. Ale třeba to bude právě cesta, jak dráhu švihu konečně stabilizovat.

Cena: 13 200 Kč

Wilson Dynapower Carbon

Se značkou Wilson se ve výběrech zase tak často nesetkáváme, a když už, tak to bývá spíše u holí pro hráče s vyšším handicapem. V případě driverů patřících do nové řady Dynapower ale je nutné udělat výjimku. Protože zejména karbonový model je nejspíše jeden z nejlepších driverů, které Wilson kdy udělal. Karbonový model zaujme hráče se středním handicapem hlavně velmi solidní rychlostí, kterou dokáže míčku udělit. A co je velmi zajímavé, rychlost míče nijak zásadně neklesá ani v případě, že netrefíte úplně dokonale střed úderové plochy.

Navíc je konstrukce hlavy udělaná tak, aby mírně preferovala fade. To je skvělé zejména pro ty, kteří se občas zapomenou a jejích drivy míří do obrovského hooku. Nebo pro ty, co hrají hook prostě standardně. A že takových potkáváme na hřišti více než dost. I když je Wilson Dynapower Carbon vlastně nejlevnějším modelem v našem přehledu, nutno říci, že na vzhledu se to rozhodně neodráží. Ba spíše naopak, elegantní matně černé provedení působí velmi luxusně. Model carbon je k dispozici se čtyřmi lofty v rozsahu 8.0° až 12.0°.

Cena: 8 990 Kč

Drivery pro nízký handicap

Jednociferný handicap uhrajete pouze v případě, že je vaše hra konzistentní ve všech směrech. Každý takový golfista dobře ví, že žádná hůl jeho výsledky zásadně nezlepší. Současně je mu ale jasné, že každý metr či dva navíc, lépe položený míček na fairway nebo nějaká jiná drobnost může rozhodnout o tom, jestli vaše kolo vyjde, jak má, nebo nikoli. Protože prostor pro chybu je tu malý a v podstatě hrajete na normu hřiště. Tady už potřebujete driver, na který se budete moci spolehnout. Ale takový, který budete mít v rukou vy a dovolí vám co nejlépe tvarovat ránu a také pomůže třeba přidat pár metrů délky. To, že švih musí být perfektně technicky provedený, zase tolik nevadí. Takže vlastně tady hledáme ty nejlepší drivery na trhu.

Mizuno ST-G 440 driver

Značka Mizuno je tu pro ty, kteří to s golfem myslí doopravdy vážně. Špičkové technologie, propracovaná konstrukce a obvykle i opravdu neotřelý design, to jsou důvody, proč mnoho hráčů Mizuno miluje. Nová řada driveru ST-G pokračuje naprosto v tomto duchu a jednoznačně patří k tomu nejlepšímu, co se dá aktuálně sehnat. Od tohoto driveru nečekejte, že by vám mnoho prominul, i když výrobce tvrdí, že rychlost míče by měla zůstávat konstantní při kontaktu s celou plochou líce hole.

Právě hlava tohoto driveru je téměř mistrovským dílem konstruktérů Mizuna. Má poměrně specifický profil a s objemem 440 ccm je ještě kus pod maximálním limitem. To nejdůležitější je ale na ní poměrně extrémní umístění těžiště, které přispívá k tomu, že tenhle driver udělí míčku jen velmi malý spin. Ale nezoufejte, k dispozici jsou dvě závaží, pomocí kterých můžete těžiště hlavy vyrovnat a případně spin zvýšit, pokud to vašemu švihu více vyhovuje. A jak na sobě budete pracovat, můžete se s tímhle driverem postupně posunovat směrem k profesionálnějšímu nastavení.

Cena: 11 200 Kč

PXG Black Ops

Je pravda, že hledat driver u značky PXG není zrovna nejobvyklejší nápad. Ale v případě PXG Black Ops stojí za to udělat výjimku. Tohle je totiž velmi povedený driver, který tak trochu popírá naše původní tvrzení o tom, že driver musí odpovídat dovednostem hráče. Snad s výjimkou úplných začátečníků totiž Black Ops nadchne snad úplně každého. Ale zase abychom byli upřímní, pokud z něj chcete dostat skutečně všechno, co umí, musíte mít švih poměrně stabilní. I když ve své kategorii patří tahle hůl k těm úplně nejshovívavějším. Tohle je totiž hůl jednoznačně konstruovaná pro maximální kontrolu míče a především vzdálenost. Výrobce se pyšní tím, že Black Ops dokáže míčku udělit jednu z nejvyšších rychlostí ze všech driverů na trhu.

Hodně k tomu přispívá konstrukce hlavy z patentované slitiny titanu s vysokou pevností. Pro dokonalé vyvážení hole podle vašich potřeb jsou k dispozici dokonce tři závažíčka – dvě po 2,5 gramech a jedno o váze 12,5 gramů, vyměnit je ale můžete i za lehčí, nebo naopak těžší kousky, k dispozici je rozsah 2,5 až 20(!) gramů. Díky tomu můžete velmi dobře nastavit vyvážení hlavy tak, abyste například upravili rychlost spinu, případně si nastavit tendenci k fade či draw podle svých potřeb.

Cena: 12 500 Kč

Srixon ZX7 Mk II

Model ZX7 od Srixonu je na trhu už nějakou dobu, koncem loňského roku ale dorazila nová verze označovaná jako Mk II. V něm je využita výrobcem patentovaná technologie Rebound Frame, která využívá kombinace dvou zón s různou pružností. To zajišťuje, že míč je při úderu zasažen větší energií zajišťující delší ránu. Podle vývojářů Srixonu to může být až desetina vzdálenosti, kterou hráč získá navíc. Model ZX7 je driverem, který je konstruován s jediným cílem – dodat hráči jistotu při dlouhých ranách z odpaliště a umožnit mu plnou kontrolu míče. Současně ale konstrukce hlavy dokáže odpustit i ne úplně přesný zásah ve středu líce. Na tuto kategorii je vlídnost driveru Srixon ZX7 Mk II až nebývalá.

Jako téměř všechny drivery určené pro pokročilejší hráče i Srixon nabízí možnost uzpůsobení celého driveru podle osobních preferencí. Těžiště lze upravit kombinací dvojice závažíček na špičce i patě hlavy. Právě zadní závaží pomáhá hráči dát míči impuls, aby nabral co největší rychlost, ale také svižně stoupal vzhůru. Pro mnoho golfistů bude určitě jedním z argumentů pro nákup tohoto driveru nejen skvělý zvuk, ale vlastně i konzervativní vzhled. Ten tak trochu klame tělem, ale nutno říct, že Srixon ZX7 Mk II vypadá opravdu dobře.

Cena: 10 500 Kč

(Visited 15 times, 5 visits today)