O kulinářské události na vrcholku Mont Blancu, o plánech na vybudování největšího lyžařského ledovcového střediska na světě, o designových apartmánech v Peci pod Sněžkou či o novém luxusním hotelu ve francouzském Courchevelu.
Rakouský týden vína na lyžích
Jubilejní desátý ročník svátku milovníků prašanu, jídla a vína v největší rakouské lyžařské oblasti Ski Amadé, která nabízí 760 kilometrů svahů, naservíruje to nejlepší z kuchyní pěti rakouských regionů v 25 horských vesnicích. Během týdne Ski & Wine Enjoyment od 14. do 21. března reprezentuje rakouskou gastronomii na nejvyšší úrovni 26 partnerských hotelů, které jsou přísně vybírány pro své geniální vinné arzenály a nabízejí kromě skvělého odpočinku, SPA i speciální kulinářské pobyty, jejichž součástí jsou mnohachodové večeře se sofistikovaně párovanými rakouskými víny.
Ozdobou celého týdne je nejvýše položený alpský farmářský trh s lokálními specialitami, nacházející se ve 2700 metrech nad mořem v Kreuzkogelu.
Zrod největšího skiareálu světa
Rok 2026 by mohl přepsat lyžařskou mapu světa, v Rakousku se totiž začalo s přípravami na propojení dvou tyrolských areálů na ledovci. Spojením Ötztalu a Pitztalu má vzniknout vůbec největší lyžařské ledovcové středisko na světě. Projekt za více než 3 miliardy korun má disponovat 64 hektary nových svahů obsluhovaných trojicí lanovek a půlkilometrovým tunelem pro lyžaře. O komfort návštěvníků se bude starat restaurace s kapacitou pro takřka dva tisíce osob a v nově vystavěných hotelech přibude šest set lůžek.
Předpokladem realizace gigantického projektu je však nutný zásah do samotného, už nyní mizejícího ledovce a hory, z níž je zapotřebí odstřelit 40 výškových metrů a odstranit na 750 kubíků sutě a ledu.
Designová základna v Peci
Malebnému údolí řeky Úpy v Peci pod Sněžkou už přes rok dodává tvář moderního horského střediska světového formátu Aparthotel Svatý Vavřinec. Za kultivací bývalého socialistického betonového kvádru stojí projekt za čtvrt miliardy korun z dílny architektonického studia ov architekti.
Čtveřice bytových věží se železobetonovou konstrukcí a obkladem z červeného cedru sedí na louce ze substrátu Optigrün, jež překrývá podloubí obchodního parteru, kde nechybí lékárna, supermarket, podzemní parking, lyžárny se soukromými skiboxy nebo špičkové wellness.
Součástí zázemí hotelu se 120 designovými apartmány je i štědře zásobená vinotéka a restaurace, kde se zaměřují na přípravu masa na speciálním italském grilu s mangovníkovým dřevem. Apartmány slouží k rekreaci svým vlastníkům, ale ti je zároveň nabízí k pronájmu v termínech, kdy byt neužívají. Systém pronájmu má zajištěnou recepční službu, úklid a veškerý servis ubytovaných hostů. Ti si mohou vybrat ze čtyř typů pokojů s designem od světlého skandinávského s běleným smrkem a tmavě modrou přes glamour s tmavšími tóny dubu a zlatavými výšivkami po krkonošský design s odkazem k horskému folkloru.
Šéfkuchaři na evropském vrcholu
Vrcholek Evropy Mont Blanc opanují dva michelinští evropští šéfkuchaři od čtvrtka 12. do neděle 15. března při sedmém ročníku italského gourmet festivalu Mountain Gourmet Ski Experience. Na úpatí nejvyšší evropské hory se potkají držitelé hned dvou michelinských hvězd, Tom Kerridge a původem francouzský šéfkuchař Claude Bosi.
Jejich um a souhru na talíři budou moci hosté obdivovat při sérii kulinářských událostí, jedna večeře proběhne na horském chaletu La Chaumière, místě tak odlehlém, že je přístupné pouze lanovkou nebo skútrem. Gastronomický koncert doplní svým uměním i lokální italský michelinský šéfkuchař Paolo Griffa. Coby základna několikadenní události slouží Grand Hotel Royal & Golf v historickém centru Courmayeuru.
Nový sníh v Courchevelu
Brzký vánoční dárek si nadělil francouzský hot spot Courchevel, který leží na dosah největšího lyžařského areálu světa Les Trois Vallées v Savojských Alpách. Od poloviny prosince se ke specialitám oblasti, mezi něž se počítá přes 600 kilometrů sjezdovek v nadmořské výšce 1850 metrů, připojil hotel z portfolia hoteliérského klanu Barière. Hotel Les Neiges, česky prostě „Sníh“, v sobě koncentruje koncept alpského chaletu s masivním dřevem, kožešinami a chic kůží zabalený do pětihvězdičkového komfortu.
Hotel nabízí 22 prostorných pokojů, dosud největší courchevelské SPA s 1000 metry čtverečními a dvacetimetrový krytý bazén. Les Neiges leží v centru střediska, disponuje tak pohodlným ski-in/ski-out přístupem a také plným servisem lyžařského vybavení. Chuťové pohárky ukojí dvojice restaurací, kdy za jednou z nich stojí francouzský michelinský šéfkuchař Mauro Colagreco, proslulý zejména svým podnikem Mirazur na francouzské Riviéře.